XS
SM
MD
LG

Božičić vladar Jamajke

EOGRAD – Slaviša Božičić, nekadašnji trener šampionske Modriče, kormilar Milicionara, Bežanije, juniorskog tima Crvene zvezde, banjalučkog Borca... uspešan je trener i u belom svetu. Sa Montego bej junajtedom osvo jio je titulu jeseni u fudbalskom šampionatu Jamajke. On kao trener, a Zvezdan Đorđilović kao fudbaler koristili su srpski recept, pa sada na Jamajci kusaju ukusnu čorbu. Šampionsku...

„Po dolasku ovde, imperativ je bio da klub bude u vrhu tabele. Da se nađe među četiri ekipe koje će kroz plej-of da se bore za prvaka Jamajke. Uradilo se i više, pa su sada svi prezadovoljni. Zaista, ostvareno je mnogo i svi su svesni da se sa vrha najlepše vidi. Vidi se i najdalje, sve do šampionskog trona. Sada smo i finansijski stabilniji jer Fudbalski savez Jamajke nagrađuje onog ko je na polusezoni prvi prošao kroz cilj“, izgovorio je u jednom dahu u telefonskom razgovoru Slaviša Božičić.

Imao je dobrih rezultata i trofeja i kod kuće. Svaki bi da pozlati, pa, ipak, Slaviša Božičić hvali ono što je dana šnje.

Nije bilo lako ostvariti ovaj uspeh. Na samom početku imali smo kadrovskih problema. Kako je vreme odmicalo ekipa se stabilizovala i krenula sa blistavim partijama i željenim rezultatima. Uspeo sam defanzivni stil igre, koji je kolektiv do tada gajio, da promenimo u najofanzivniji. Montego junajted je igrao napadački, stvarao puno šansi i u svakoj utakmici održavao visok ritam svih 90 minuta. Mislim da je to razlog što naše utakmice danas posmatra u proseku po 7.000 gledalaca. To je kuriozitet, ako se uzme ukupan broj stanovnika. Posebno želim da naglasim da je ženski deo publike većina na našim utakmicama“, potrajao je monolog Slaviše Božičića.

Kaže, lepo je danas igrati na Vespov park stadionu.

„Veliki ponos za mene lično je što mladi Zvezdan Đorđilović igra u životnoj formi. Zasijao je punim sjajem. Vrhunskim igrama postao je ljubimac publike. Svojim fenomenalnim prodorima i centaršute vima postao je prvi asistent tima. Zahvaljujući njegovom učinku, Dino Viliams je prvi strelac prvenstva . Veliko je danas interesovanje za Đorđilovića u okruženju, čak stižu pozivi MLS – lige“ Bio je to pravi potez njegovog zastupnika Gorana Maksimovića“, hvalisavo će Božičić.

U decembru ističe ugovor i treneru i fudbaleru. Ostaje dilema na koju će stranu.

„Da, u decembru nam ističe ugovor. Od nas dvojice isključivo zavisi da li ćemo produžiti saradnju. Istina je da nas zasipaju primamljivim ponudama sa svih strana. Međutim, nije nam ovde loše, ose ćamo se fantastično i prihvatili su nas kao najrođenije. U januaru kreće takmičenje u ’Concacaf’ kupu, američka liga šampiona. To je šansa da se na terenu ukrste koplja sa velikim imenima kao što su Drogba, Pirlo, Lampard, Vila, Do Santos, Žerard... Eto, to su razlozi za našu duboku dilemu šta dalje“, pojašnjava Slaviša Božičić.

Za naše prilike, Jamjka je daleko u svakom pogledu. U fudbalskom smislu, Jamajka je na kraj sveta.

„Ne bih se složio. Nisu amateri, daleko od toga. To je zemlja sa mnogo talentovanih fudbalera. Ako u organizacionom pogledu klubovi budu postigli više standarde siguran sam da bi fudbalska igra dobi la još jednu svoju pravu, sjajnu i veliku zvezdu sa Jamajke“, uverava ovaj Beograđanin.

Sve prati i ceni: svoju Crvenu zvezdu, Modriču, Borac, Slaviju, šamački Borac...

„Zvezda dobro gura i verujem da će biti stari – novi šampion Srbije. Borac bi mogao izboriti povratak u Premijer ligu BiH. Žao mi je što su Modriča i šamački Borac u nebranom grožđu, pa i Slavija je u proble mima. Sve pratim, tehnologija je napredovala i svaki dan se informišem šta ima na prostorima bivše zemlje. Jugoslavija se uvek cenila kao fudbalska zemlja. Nevolje dođu i prođu, a dobrih igrača i klubo va je na našim prostorima uvek bilo“, zaključio je svoje telefonsko javljanje Slaviša Božičić.

Sa juniorima Crvene zvezde bio je, svojevremeno, šampion SR Jugoslavije. Sa Milicionarom je kvario račune većim i boljim klubovima. Sa Modričom je bio šampion BiH, sa Borcem je igrao evropski fudbal u Banja Luci. Sa njim je šamački Borac bio jesenji šampion Republike Srpske.

Sve bilo i prošlo, ostale su samo uspomene. Ko zna, možda tragom tih uspomena i preporukom super dobrih rezultata na Jamajci jednog dana trenerski hleb ponovo jede na domaćim prostorima.

Tamo gde je to i najteže...

JAMAJKA – NAJLEPŠI SAN I JAVA!

Slaviša Božičić naglašava da je za kratko vreme doživeo mnogo toga lepog . Da je ova zemlja postala najlepši san i java.

„Za sve ovo lepo što nam se zbiva na Jamajci, zaslužan je Ivan Todorović iz Srbije. On je posredovao kod mog i Đorđilovićevog dolaska ovde. Inače, Ivan je nekada bio igrač Crvene zvezde. Svoju fudba lsku karijeru završio je u Americi. Sada je jedan od najuspešnijih mladih trenera u Americi“, dodao je Božičić.