XS
SM
MD
LG

Novak Đoković – simbol otpora

Novak Đoković FOTO: szurnal

U vrijeme kada su sportisti puki izvršioci trenerovih ideja, izvođači, kako to kažu, „sportskih radova“, Novak Đoković uspio je da od svoje ličnosti stvori nekoga ko ima stav – dakle sportista sa političkim stavom", kaže dan posle trijumfa Novaka Đokovića u Parizu Emir Kusturica, govoreći o srpskom sportisti za RT Balkan, čovjeku koji se opet, na svoj jedinstveni način, suprotstavio.

Slavni svjetski i srpski režiser ne propušta da podsjeti da je Đoković, "kada je trebalo da prkosi Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i njenim totalitarnim, nemedicinskim zahtjevima, sam stao protiv svih i u jednoj fazi bio kažnjen, maltretiran zbog toga".

-Kako ga je majka rodila upornog i tvrdoglavog, zbog čega i jeste šampion, on je i tada pokazao lice srpskog junaka. Ne radujemo se, dakle, samo zbiru njegovih trofeja, nego i njemu kao osobi koja se krsti na kraju, i to tri puta, na Olimpijadi na kojoj se ismijavaju sa Isusom Hristom, Tajnom večerom... Na vouk Olimpijadi koja je najblestfemičniji, i kako reče profesor Miršajmer, događaj koji će i meku moć da prebaci na rusku stranu, on je uspio vođen svojom vjerom i svojom snagom, kaže Kusturica.