XS
SM
MD
LG

FIFA puna korupcije

Bivši predsednik Hondurasa Rafael Kaljehas priznao je da je primio mito u sklopu skandala u Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) oko kupovine marketinških i televizijskih prava za međunarodna takmičenja. Kaljehas, koji je bio predsednik Fudbalskog saveza Hondurasa i član FIFA komiteta za marketinška i televizijska prava, priznao je krivicu za uzimanje mita i prevaru pred federalnim sudom u Bruklinu. On je rekao da je uzeo mito, da je deo novca prosledio i drugima i naveo da je znao da je to pogrešno. Takođe, pristao je da preda 650.000 dolara.Kaljehas će biti osuđen 5. avgusta.

U optužnici se navodi da je jedna marketinška firma 2012. godine poslala 500.000 dolara na bankovni račun u Panami, kako bi se Kaljehasu i drugom fudbalskom funkcioneru platio mito u zamenu za televizijska prava za kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo 2022. godine. Kaljehas je od 1990. do 1994. godine bio predsednik Hondurasa.

U sklopu istrage američkog tužilaštva o korupciji u svetskom fudbalu u maju je u hotelu u Cirihu uhapšeno 14 osoba, od kojih sedmorica visokih čelnika FIFA.