XS
SM
MD
LG

Sarajevu bod na Pecari

Fudbaleri Širokog Brijega i Sarajeva sastali su se večeras u derbiju 10. kola Premijer lige BiH, a meč je na Pecari završen  rezultatom 2-2, nakon što je Široki Brijeg najveći dio utakmice imao igrača više.

Premijer liga polako se bliži polusezoni, barem kada je u pitanju liga 12, čije će posljednje kolo prve polovine takmiče nja biti odigrano naredne sedmice. Liga je donijela dosta kvalitetnih utakmica i derbija, a jedan od najuzbudljivijih su sreta svakako je tradicionalni derbi između Širokog Brijega, koji se večeras igrao na Pecari.

Domaćin je u utakmicu ušao nakon jednog od najlošijih startova sezone i u 9 utakmica je skupio svega 12 bodova. S druge strane, Sarajevo je bilo daleko od ekipe koja bi se mogla nazvati kvalitetnom, ali je u prvih 9 kola takmičenja skupilo 16 bodova i držalo drugo mjesto na tabeli.

Široki je večeras morao ostvariti pobjedu ako se uopće htio uključiti u borbu za plasman u ligu za prvaka, a domaći su počeli tačno u ritmu u kakvom su i trebali. Igrala se 2. minuta kada je domaćin poveo iz prvog kornera i  prve šanse pred golom Sarajeva. Centaršut iz kornera je glavom spustio Ivan Krstanović, a loptu je iza leđa Bojana Pavlovića spremio štoper domaćih Boris Pandža.

Sarajevo je bilo u šoku nakon gola, pa je Široki imao nekoliko polušansi i u nastavku utakmice, prije nego je Sarajevo spustilo loptu na zemlju. Igrala se 14. minuta kada je Anel Hebibović propustio stopostotnu šansu za Sarajevo. Odli čno ga je proigrao Marko Ćetković.

Igrala se 20. minuta kada je Sarajevo stiglo do sasvim zasluženog poravnanja. Pogodio je Saša Novaković nakon centaršuta iz slobodnog udarca i nakon što mu je prvi udarac glavom odbranio golman Širokog Brijega Antonio Soldo. Loptu je ipak odbio direktno nazad Saši Novakoviću.

Već u 25. minuti, Sarajevo je ostalo sa igračem manje, taman kad je krenulo preuzimati kontrolu sredine terena. Crveni karton je zbog faula s leđa kao posljednji igrač dobio Saša Balić, koji je povukao Ivana Krstanovića kada je ovaj bio u naletu ka golu Sarajeva.

Međutim, ranije nije sankcionisan faul nad Ćetkovićem koji se desio na polovini Širokog Brijega. Široki Brijeg ni sa igračem više nije napravio apsolutno ništa, a onda je stigla kazna za tromu i lošu igru domaćih.

Igrala se 38. minuta kada je mrežu domaćina pogodio Nermin Crnkić poslije katastrofalne pogreške u zadnjoj liniji Širokobriježana. Crnkić je odlično savladao Antonija Soldu.

Do poluvremena je Široki Brijeg bio u istinskom šoku, a Sarajevo je umalo došlo do šanse da ponovo zaprijeti Soldi. U dva navrata su se spetljali Crnkić i Ahmetović u kontranapadima, pa na kraju nisu uputili šut ka golmanu domaćina.

Na poluvremenu je trener domaćina reagovao i dvjema izmjenama potpuno promijenio tok utakmice. Umjesto desnog beka Josipa Ćorluke je uveo napadača Luku Menala, a umjesto zadnjeg veznog Zorana Plazonića uveo je u igru ofanzivnog veznjaka Ivankovića.

Rezultat svega je bila dosta ofanzivnija igra Širokobriježana, koji su istinski pritisnuli Sarajevo i sabili ga na njegovu polovinu terena.

U 49. minuti, sjajno je udarac Stjepana Lončara sa ivice šesnaesterca odbranio Bojan Pavlović, no nije imao nikakve šanse samo nekoliko trenutaka poslije, kada je njegovu mrežu zatresao Luka Menalo udarcem iz voleja.

Igrala se 55. minuta, a Sarajevo je imalo jako težak posao da sačuva svoj gol do kraja susreta, pošto je sa igračem manje trebalo igrati još preko pola sata. Bordo tim više nije imao pretjerano ofanzivne namjere, ali imao je probleme da se brani sa igračem manje.

I pored toga, domaći su nakon gola malo popustili sa presingom i Sarajevo je lakše izlazilo na kraj sa njihovim atacima. Domaćin je tek na momente prijetio golu Sarajeva i to uglavnom ne iz izrađenih akcija.

U 57. minuti, Boris Pandža je dobio žuti karton iako je napravio faul koji je bez ikakve sumnje mogao biti okarakterisan i crvenim kartonom. No, progledao mu je kroz prste sudija Ognjen Valjić, kojem ovo nije najbolje izdanje ove sezone i vrlo lako bi mogao dobiti kaznu za pojedine odluke koje je donio na ovoj utakmici.

U 64. minuti je gostujući tim uspio da se spasi nakon velike gužve u kaznenom prostoru poslije kornera, a u 68. minuti je Vagner šutirao pored gola poslije odličnog dodavanja Barabana. Sarajevo je rijetko prijetilo, a u 75. minuti je Nermin Crnkić sjajnim driblingom izbacio Borisa Pandžu, koji ga je potom faulirao. I ovaj je faul mogao biti kažnjen žutim kartonom, ali Valjić je i ovaj put oprostio fudbaleru Širokog Brijega.

Do kraja meča, Široki Brijeg nije napravio praktično ništa, a Sarajevo je odigralo jako kvalitetno sa aspekta sjeckanja igre, pa je Bordo tim odnio zaslužen bod sa Pecare, kojim s obzirom na okolnosti svakako može biti zadovoljniji od domaćina.

NK ŠIROKI BRIJEG: Soldo, Pandža, Bralić, Marković, Ćorluka (od 46. Menalo), Lončar, Plazonić (od 46. Ivanković), Vagner, Baraban, Crnov, Krstanović

FK SARAJEVO: Pavlović, Balić, Novaković, Hodžić, Ivetić, Sarić, Mihojević, Ćetković (od 85. Al. Bekić), Crnkić, Hebibović (od 66. Hebibović), Ahmetović (od 75. Am. Bekić)

Pročitajte više na: http://sport1.ba/fotovideo-hrabro-sarajevo-odnijelo-zasluzen-bod-sa-pecare-sa-igracem-manje/


Posušje : Radnik
Borac : Sarajevo
Željezničar : Zrinjski
Široki Brijeg : GOŠK
Velež : Sloga
Igman : Sloboda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 5 4 1 0 13
2 Željezničar 6 4 1 1 13
3 Posušje 6 3 2 1 11
4 Zrinjski 4 3 1 0 10
5 Široki Brijeg 6 2 2 2 8
6 Borac 3 2 1 0 7
7 Radnik 5 2 1 2 7
8 Velež 5 1 2 2 5
9 Sloga 5 1 2 2 5
10 Igman 5 1 1 3 4
11 Sloboda 6 0 2 4 2
12 GOŠK 6 0 0 6 0