XS
SM
MD
LG
17.12.2016 Đ. Malešević

Blistvi Talić

Darko Talić, košarkaš Igokee, igra zaista odlično na startu Eurobasketa za mlade i jedan je od najzapžzenijih košarkaša u redovima Bosne i Hercegovine.

Darko Talić rođeni je Banjalučanin. On ima 18 godina i važi za jednog od najtalentovanijih igrača na poziciji plejmekera u Bosni i Hercegovini. Drugu sezonu zaredom Darko je dio seniorskog tima šampiona Bosne i Hercegovine, ekipe Igokee.

Seinorski debi imao je u petom kolu ABA lige prošle sezone, kada je Igokea gostovala u Skoplju kod MZT-a a prve poene upisao je u sedmom kolu protiv Sutjeske. Zbog svoje mladosti nije igrao puno prošle sezone ali je trenirao sa prvim timom i imao dosta zapaženih partija u dresu juniorskog tima Igokee.

Ove sezone Darko Talić dobio je prostora na startu sezone. Imao je odličan meč u kvalifikacijama za Ligu Šampiona protiv Mornara, kada je u revanšu i ubjedljivom porazu svoga tima, bio jedina svijetla tačka. Kasnije je ipak imao manje prostora ali teško je očekivati da igra dosta zbog mladosti a i činjenice da Robinson i Pašajlić igraju odlično na pleju. Međutim za Talića radi vrijeme i on je Igokeino rešenje za budućnost jer je prije nekih mjesec dana potpisao četverogodišnji ugovor sa Igokeom.

No i pored činjenice da ne igra previše, njegov talenat je prepoznat i Josip Pandža ga je uvrstio među 12 putnika za Eurobasket do 18 godina, na kojem Bosna i Hercegovina ima velike ambicije.

Tim koji predvode Džanan Musa i Sani Čampara je jedan od favorita iz sjenke za dobar rezultat. Svakako da je hendikep za BiH što se pred samo prvenstvo povrijedio Njegoš Sikiraš ali i što nema Lazara Mutića. Međutim i pored svih nedostataka, momci Josipa Pandže igraju odlično. U prva dva meča, Bosna i Hercegovina je savladala Izrael i Litvaniju.

Sada se vraćamo opet na Talića. Iako u ekipi gdje igraju Musa, Čampara i ostali nije okarakterizovan kao lider, Talić je u prva dva meča bio jedan od najzapaženijih igrača. Protiv Izraela imao je 11 poena, četiri skoka, tri asistencije i tri ukradene lopte. A onda protiv Litvanije pravi ''boom'' za Talića. U pobjedi Bosne i Hercegovine 79-70 nad favorizovanom Litvanijom, Talić je bio igrač utakmice. On je imao 19 poena, tri skoka i dvije asistencije. U samoj završnici pokazao je odvažnost i kvalitet jer je od poslednjih 17 poena BiH, Talić dao 11.

U svakom slučaju Bosna i Hercegovina ali i Igokea dobijaju u Taliću budućnost na poziciji pleja. Nadamo se da će ovog momka zaobići povrede i da će ga poslužiti zdravlje i sigurno će ovaj momak napraviti dobru karijeru.