XS
SM
MD
LG

Radnički 1923 bez prava na kiks u Loznici

Foto: N. Kotlajić

Nakon nesrećnog poraza u Lučanima, izabranike trenera Feđe Dudića u sredu od 18 časova na stadionu “Lagator” u Loznici očekuje duel sa beogradskim IMT-om u odloženoj utakmici 2. kola Mozzart Bet Superlige. Posle dva uzastopna poraza i pada u donji deo tabele, Šumadinci su u situaciji da su im bodovi na sutrašnjem gostovanju preko potrebni kako bi vratili narušeno samopouzadanje i zaustavili dalje poniranje na superligaškoj lestvici.

Bili su fudbaleri Radničkog 1923 na dobrom putu da prekinu neslavnu tradiciju na gostovanjima u Lučanima, gde su zadnji put slavili još 2021. godine, ali su serijom kardinalnih grešaka na početku drugog poluvremena praktično “oživeli” domaću ekipu Mladosti, koja je sa dva pogotka sa “bele tačke” uspela da dođe do preokreta. Na kraju ostaje žal što su “crveni” još jednu svoju dobru partiju propustili da krunišu bodovima, koji su završili na kontu ekipe trenera Nenada Lalatovića.

Jedan od dvojice debitanata na utakmici u Lučanima, Aleksa Janković, koji je pre dve sedmice ozvančio svoj prelazak iz beogradskog Partizana na “Čika Daču”, priznaje da su mu pomešana osećanja nakon prvog zvaničnog nastupa u dresu kragujevačkog superligaša.

- Pre svega bih želeo da se zahvalim ljudima iz kluba i šefu stručnog štaba Feđi Dudiću na ukazanom poverenju. Koliko sam srećan zbog debija u dresu Radničkog, isto tako sam tužan zbog ishoda utakmice u Lučanima. Moram priznati da nas je ovaj poraz malo poljuljao i naterao da stavimo prst na čelo i zapitamo se u čemu smo to grešili. Mislim da svako od nas mora da pođe od sebe jer bez samokritike nema ni napretka. Nemamo mnogo vremena za žaljenje, već u sredu je nova utakmica i prilika da popravimo utisak iz Lučana – smatra mladi krilni napadač, koji je sa par lepih poteza na debiju pobrao simpatije pristalica “crvenih”.

Istina je da gostovanje IMT-u dolazi ne baš u idealnom trenutku za Kragujevčane, koji nakon dva uzastopna poraza i pada u donji deo tabele više nemaju prava na kiks. Sa druge strane, Dudićevi izabranici su i prošle i ove sezone pokazali da im igranje pod rezultatskim pritiskom ne predstavlja otežavajuću okolnost, već ih naprotiv samo dodatno stimuliše da pruže svoj maksimum na terenu.

Poput Šumadinaca i popularni “traktoristi” beleže dosta šarenolike rezultate od početka prvenstva. Taman kada su pobedama nad Jedinstvom iz Uba (3:2) i Radničkim iz Niša (3:1) nagovestili uspon forme, usledio je hladan tuš na gostovanju u Subotici prošlog vikenda (0:2).

- Imao sam priliku da igram protiv IMT-a, tako da sam dobro upoznat sa njihovim kvalitetima. Veoma su disciplinovani i izuzetno opasni iz kontranapada, što je nešto o čemu posebno moramo da povedemo računa. Mislim da smo imali sasvim dovoljno vremena za odmor i pripremu utakmice. Svesni smo našeg kvaliteta, verujemo u ono što radimo i siguran sam da ćemo ukoliko ispunimo zahteve trenera i budemo na odgovarajućem energetskom nivou zabeležiti dobar rezultat – uveren je Janković.

Radnički će na sutrašnjoj utakmici biti oslabljen neigranjem standardnog levog beka Tomislava Dadića, koji će zbog parnih kartona propustiti gostovanje u Loznici. U ekipu se, pak, vraća mladi reprezentativac Matija Gluščević, koji je odradio meč kazne zbog isključenja na utakmici sa Crvenom zvezdom.

Direktan prenos utakmice je na Arena Sport 3 Premijum kanalu, dok će Televizija Kragujevac emitovati odložen snimak susreta.

STANKOVSKI ZAMENA ZA ALEKSIĆA

Poslednje dane prelaznog roka kragujevački superligaš iskorstio je da se pojača na poziciji centralnog veznog igrača, koja je ostala upražnjena nakon rekordnog transfera mladog Milana Aleksića u engleski Sanderlend. U potrazi za kvalitetnom opcijom na ovoj poziciji sportski sektor „crvenih“ došao je do Luke Stankovskog (22), mladog makedonskog reprezentativca koji je svojevremeno ubrajan među najveće talenate makedonskog fudbala.

Stankovski se igrački afirmisao u dresu Rabotničkog iz Skoplja, gde je dobrim igrama privukao pažnju brojnih evropskih klubova. Pričalo se tada da ga žele italijanska Monca, Dinamo iz Zagreba i Fenerbahče, ali je on na kraju ipak završio u Gazijantepu, koji ga je nakon istupanja iz turske Superlige posle stravičnog zemljotresa koji je početkom prošle godine pogodio jugoistok Anadolije poslao na pozajmicu u slovenačku Goricu. Po povratku iz Slovenije usledila je nova pozajmica, ovoga puta u redove turskog drugoligaša Tuzlaspora, čiji je dres nosio poslednjih šest meseci.

Stankovski je inače prošao sve mlađe reprezentativne selekcije Severne Makedonije, od kadetske, pa sve do mlade reprezentacije za koju je upisao 25 nastupa i postigao dva gola.

Talentovani fudbaler, koji je fudbalski gen nasledio od oca Gorana, dugogodišnjeg internacionalca i povremenog reprezentativca Makedonije, provešće narednih godinu dana na pozajmici u kragujevačkom superligašu, koji ima pravo otkupa njegovog ugovora na kraju sezone