XS
SM
MD
LG

Jedanaesterci kobni za Banjalučane: Borca gledamo u Ligi konferencije

Foto/ Vladimir Šutvić - Borac sport

Borac je večeras na Gradskom stadionu u Banjaluci odmjerio snage protiv Ferencvarosa u revanš utakmici play-offa Evropske lige. Meč je okončan nakon produžetaka rezultatom 0:0, pa su odlučivali penali. Nakon penala je bolji bio Ferencvaros koji je dobio penal seriju sa 3:2.

Gosti su prvi zaprijetili nakon jedne greške u zadnjoj liniji domaćeg sastava. Pešić je šutirao sa velike udaljenosti, ali je lopta otišla pored gola Manojlovića.

Nekoliko minuta kasnije je uslijedio novi pokušaj mađarske ekipe. Ponovo se u akciji našao Pešić, koji je odlično spustio loptu za Abu Fanija, koji je šutirao pored gola golmana Borca.

Prvi udarac u okvir gola je zabilježen u 17. minuti, kada se Srećković dobro snašao na protivničkoj strani, šutirao je, ali je golman Ferencvarosa bio dobro postavljen i uspio je odbraniti njegov udarac.

Igrala se 27. minuta, kada je Borac ponovo zaprijetio. Herrera je šutirao sa velike udaljenosti, ali je golman Denes Dibusz uz manje poteškoće zaustavio njegov pokušaj. 

Pet minuta kasnije, uslijedio je slobodan udarac za goste nakon prekršaja Skorupa, ali je Vukčević glavom vratio loptu Manojloviću, da bi samo dvije minute kasnije, udarac igrača Borca otišao preko gola.

U 35. minuti se Traore izborio za prostor za šut na vrhu kaznenog prostora. Carolina je pao, a Traore šutirao visoko preko gola, da bi potom uslijedila kontra banjalučkog tima, ali je Dibusz lagano pokupio loptu ispred Srećkovića.

U 40. minuti je izblokiran udarac Savića, što je ujedno bila i posljednja prilika za Borac u prvom dijelu susreta u Banjaluci, pa se na odmor otišlo kod rezultata 0:0. 

Večerašnji duel u Banjaluci nije bio previše sadržajan i bio je evidentan grč u kojem su igrala oba tima, a naročito se to odnosi na goste, koji su imali veći posjed lopte, ali nisu to bili u stanju adekvatno pretočiti u šanse na terenu. U 49. minuti, prvu šansu za goste u drugom poluvremenu imao je Pešić, koji šutira pored gola.

Odbrana Banjalučana ipak je djelovala dobro i nije dopuštala česte "izlete" gostima pred gol Borca, no nije ni Borac na drugoj strani bio previše napadački orijentisan i rijetko je bio u stanju ozbiljnije zaprijetiti golu mađarske ekipe. Uglavnom su Banjalučani napadali iz kontranapada, a jedan takav istrčao je u 70. minuti Kulašin, koji potom nije dobro "odvagao" dodavanje i lopta je završila u rukama Dibusza.

Nakon jednog kontranapada nije se dobro snašao ni Jovo Lukić, a kako se bližio kraj regularnog dijela meča, tako su i jedni i drugi nastojali smanjiti rizik pred svojim golom, čak i po cijenu toga da budu potpuno bezopasni pred protivničkim. Tako ni nakon tri sata međusobne igre u dvije utakmice, nismo vidjeli gol Borca ili Ferencvarosa, pa je meč otišao u produžetke.

Borcu je ovo bilo treći put od početka sezone da igra produžetke, ali još jednom su Banjalučani pokazali zavidnu disciplinu i od prve minute su bili maksimalno posvećeni svom cilju, da ne dozvole gostima da zaprijete, ali i da krenu hrabrije ka protivničkom golu.

U samoj završnici prvog produžetka, Borac je dobio korner, Hrelja je ubacio, a Meijers se sjajno snalazi i pogađa za veliko vodstvo Banjalučana, koji su tako stigli na prag Evropske lige. I nisu se Banjalučani povukli ni nakon gola, pokušavali su što dalje od svog gola napasti goste, natjerati ih na greške, a onda je stigao hladan tuš za publiku u Banjaluci.

Igrala se 109. minuta kada je golman Manojlović loše procijenio putanju jedne lopte, potom je napravio penal i Varga je sa bijele tačke pogodio za poravnanje. Do kraja drugog produžetka golova više nije bilo, pa je meč otišao na penale.

Sebastian Herrera u prvoj seriji promašuje za Borac, ali i na drugoj strani je neprecizan Rommens, kojem je Manojlović odbranio udarac.

Drugu seriju pogotkom otvara Zoran Kvržić, ali i sa druge strane pogađa Romdhane. Savić u trećoj seriji pogađa za Borac, a za goste je pogodio Abu Fani.

U četvrtoj seriji David Čavić promašuje za Borac, dok s druge strane pogađa Borges. U petoj seriji Srđan Grahovac jako loše šutira i promašuje, te je gostujući tim prošao dalje sa 3:2 nakon penala.