XS
SM
MD
LG

Sokolovi krenuli pobjedom: Desetkovana Sutjeska pružila dobar otpor Slaviji

Erić načeo goste/ Vasilije Marković

Fudbaleri Slavije su u prvom kolu nove sezone m:tel Prve lige Republike Srpske u fudbalu savladali Sutjesku 3:1, koja je pružila jako dobar otpor, pa čak sa igračem manje i bila bolji rival na terenu.

Slavija je od početka utakmice krenula sa pritiskom. Uspio je Milan Muminović da implementira jednu tečniju pas igru i umalo da to rezultira pogotkom već u drugoj minuti. Arbinja je dobio loptu u prostor, stigao do nje prije golmana Dabića, i u tom momentu kada je želio da je gurne pored Dabić igra rukom van kaznenog prostora. Svi su tražili crveni karton za golmana Sutjeske, ali Vanja Ajder pokazuje karton žute boje.

Prvi udarac prema golu Slavija ima u šestoj minuti. Na centaršut Mandića, Miljan Govedarica na drugoj stativi ne uspjeva da zahvati loptu glavom. Isti igrač u 13. minuti šutira prvi put u okvir gola, Dabić je na mjestu. Potom probaju Danijel Erić i Stefan Arbinja, lopta oba puta ide pored gola.

Dvadeseta minuta donosi i još jedan sporan momenat, ovaj put na drugoj strani. Aleksandar Milović je pokušao da prebaci loptu preko Vasilija Gojkovića, dolazi do duela u kaznenom prostoru, gosti traže penal, Ajder pokazuje da je u pitanju start na loptu i traži da se igra nastavi.

Nije Slavija uspjela iz igre da pogodi, ali jeste iz prekida. Odlično je korner izveo Đorđe Avdalović, Danijel Erić je ostao u duelu sa Aleksandrom Milovićem, uspio da mu se izvuče i onda glavom pogodi za 1:0.

Uslijedile su potom dvije šanse za goste iz Foče. Prvo Kristijan Gagović centrira sa lijeve strane, Boško Radović ne uspjeva glavom da je zahvati kako treba, a onda u 38. minuti nakon kornera Milovića Amar Sirćo ostaje na pola, a Milović glavom šutira slabo, preko gola.

Nije Vanja Ajder pokazao crveni karton u drugoj minuti, ali jeste u 40. minuti. Đorđe Avdalović je poslao loptu za Petra Dabića, on je izmiče svom prezimenjaku na golu Sutjeske Mihajlu koji ga ruši na sedamnaest metara, po sredini gola i Ajderu ne ostavlja nikakvu dilemu, direktan crveni karton. Morao je Zlatko Radović povući potez, iz igre je izveo Ristovića i na gol uveo Nikolu Šarovića, koji je tako upisao debi na golu Fočaka.Imala je Slavija u sudijskoj nadoknadi vremena šansu da ode na dva gola razlike, kontru 3 na 1, ali su se Arbinja i Govedarica prekombinovali nakon pasa Dabića i na kraju nisu ni uputili šut ka golu Šarovića.

Samo što je krenulo drugo poluvrijeme Slavija dolazi do drugog gola. Petar Dabić je proletio po desnoj strani, odigrao po zemlji u sredinu, Đorđe Avdalović ne zahvata loptu, ali to čini Stefan Arbinja i šalje je u gol za 2:0.

I onda je Slavija samo stala. Igrač više se apsolutno nije osjetio na terenu, Sutjeska je preuzela inicijativu, a igra Slavija se u potpunosti raspala. Sve je poremetio brzi povratak u meč Fočaka golom Aleksandra Milovića. Imao je on slobodan udarac uz samu desnu aut liniju, želio je da centrira, ali lopta prelijeće sve i završava u kontra uglu Sirćinog gola za 2:1. Brzo nakon toga umalo i izjednačenje, Dejan Mojović idealno centrira, ali Milović ne uspjeva po drugi put da se upiše u strijelce.

Sporni momenat piše se u 65. minuti utakmice kada su gosti protestovali zbog jednog duela u kaznenom prostoru. Nije to bila najbolja reakcija Sirća, kasnio je na loptu, u gužvi igrača udara Vida Ivanovića, a Vanja Ajder ocjenjuje da je tu bilo ranije faula nad golmanom. Vide Ivanović je, nažalost, na nosilima iznesen sa terena, ispraćen aplauzima domaće publike, te kolima hitne pomoći odveden u dom zdravlja.

Malo smo toga vidjeli u drugom poluvremenu, Sutjeska je imala loptu, ali nije uspjevala konkretno da zaprijeti, dok Slavija prilično pada u ofanzivnom smislu i teško da može da šta napravi. Tako je bilo sve do 85. minute kada se piše još jedan sporni momenat na meču. Stefan Arbinja je izašao sam na golmana Šarovića, ali Tomislav Gračanin diže zastavicu i taj napad se zaustavlja. Ipak, minutu kasnije ponovo Arbinja bježi odbrani Sutjeske, i lobuje istrčalog Šarovića za 3:1 i rješavanje pitanja pobjednika u ovom meču.

Za kraj, ostaje još pokušaj Marinka Rastoke sa vrha kaznenog prostora, Šarović uz probleme hvata loptu i tako je ostalo Slavija – Sutjeska 3:1.

SLAVIJA – SUTJESKA 3:1 (1:0)
SRC „Slavija“
Gledalaca: 300
Sudija: Vanja Ajder (Banja Luka)
Strijelci: 1:0 Erić 27, 2:0 Arbinja 46, 2:1 Milović 52, 3:1 Arbinja 86
Žuti kartoni: Tomić, Arbinja (Slavija), Dabić, Milović, Dačević, D.Mojović (Sutjeska)
Crveni karton: Mihajlo Dabić (Sutjeska) 40

SLAVIJA: Sirćo, Hodžić, Gojković, Erić (od 73. Vučinić), Arbinja, Dabić (od 73. Rastoka), Avdalović (od 61. Timotija), Mandić (od 73. Beširević), Karić, Govedarica (od 87. Lubura), Tomić

SUTJESKA: Dabić, Đ. Đorđević, Gagović, V. Ivanović (od 68. Milutinović), Dačević, D. Mojović, B. Radović, Mihajlović, M. Đorđević, Milović (od 80. Pavlović), Ristović (od 42. Šarović)


Famos : Velež
Drina (Z) : Ljubić
BSK : Sloboda (MG)
Sutjeska : Rudar Prijedor
Borac : Laktaši
Leotar : Drina HE
Zvijezda 09 : Kozara
Slavija : Sloboda (NG)
Željezničar : Romanija
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Laktaši 7 5 0 2 15
2 Zvijezda 09 7 5 0 2 15
3 Rudar Prijedor 7 4 2 1 14
4 Romanija 7 4 2 1 14
5 Kozara 7 3 4 0 13
6 Željezničar 7 3 2 2 11
7 Sloboda (NG) 7 3 1 3 10
8 Sloboda (MG) 7 3 1 3 10
9 Famos 7 3 0 4 9
10 Leotar 7 2 3 2 9
11 Drina HE 6 3 0 3 9
12 Borac 7 3 0 4 9
13 Slavija 7 2 2 3 8
14 Sutjeska 7 2 1 4 7
15 Ljubić 7 2 1 4 7
16 Drina (Z) 7 1 3 3 6
17 Velež 7 1 2 4 5
18 BSK 6 0 2 4 2