XS
SM
MD
LG

Srbija, zemlja košarke

Srbija

Nakon meča sa Nemačkom i osvajanja brozane medalje:

Svetislav Pešić

– Kao što sam rekao pre Igara, ovo je jedan od najtakmičarskijih turnira svih vremena. Srećni smo jer smo učestvovali ovde, srećni što smo pobedili danas. Odigrali smo dobro i kontrolisali sve. Bila je slična igra kao protiv SAD, svi koji prate košarku i razumeju znaju da su Šruder i Franc Vagner najbolji tamo, nama je bilo bitno da iz odbrane dođemo do samopouzdanja. Odbrana je organizacija, napad talenat, mislim da smo mi pokazali dobru organizaciju. Nemački tim je jedan od najboljih svih vremena, jasno nam je svima da su ova oba tima zaslužila da igraju finale Olimpijskih igara. Jasno je, bez provokacije, ali je jasno. Mislim da ova reprezentacija ima svetlu budućnost, znam šta me pitate. Vreme je da slavimo ovaj veliki uspeh i medalju. Nemam planove, da budem iskren. Prvi put u životu znam šta želim da radim sledećih dana, da budem sa prijateljima i porodicom i slavim sve ovo. Za ostalo, ne znam. Što se tiče srpske košarke, svi koji me znaju, znaju da sam uvek tu, na istoj poziciji za srpsku košarku, kao selektor ili šta god. U Srbiji nemamo ligu, nemamo ono da je košarka najbitniji sport, ali moramo da mislimo na to šta smo generalno uradili i da unapredimo košarku generalno. Nebitno ko će biti selektor ili drugi funkcioner… Sad je vreme da analiziramo ove Olimpijske igre i spremimo se za sledeće.

Bogdan Bogdanović

– Presrećan sam, majke mi, što smo dobili ovo. Toliko je bilo je teško oporaviti se posle one utakmice, ustati u sedam, ceo dan smo razmišljali…. Pokazali smo karakter i pobednički mentalitet. Zahvalan sam našim navijačima koji su nas podržavali ceo turnir – i u Parizu i preko malih ekrana. Zahvalan sam što sam deo ovog tima i što imamo ovakav stručni štab – jedan od najboljih timova u kome sam igrao. Kad je dobra družina, onda je sve lagano. mi smo svi jednaki tu. zahvalan sam na tome. Svaka nam čast ljudi!

Filip Petrušev

– Fenomelano je! Zaslužili smo ovo kroz cele pripreme, pogotovo zbog onogo što je bilo protiv Amerikanaca. Uzeli smo ono što nam pripada. Skupili smo se, znali smo da zaslužujemo bronzu, možda i bolje što smo igrali u 11.00 prepodne, što nismo mislili o onome i opet odigrali fenomenalo. Vratili smo Nemcima za Manilu, to je bio motiv da odigramo dobro. Ovo je fenomenalno grupa momaka i čast je biti sa svakim i celokupne čestitiike svima.

Vasilije Micić

– Meni je ovo, iskreno, najveće dostignuće u karijeri. Verujem i za mnoge. Nije bilo lako, ali svako je individualno prošao svojih 48 sati i našao dodatnu motivaciju za ovo. OK, Joka i Bogdan imaju srebro, ali za većinu je ovo bila izuzetna prilika da se takmičimo i izborimo odličje za našu zemlju. Nemačka je neverovatno dobra i uigrana ekipa, ali odigrali smo posle Amerike možda i najbolju utakmicu.

Ponosni?

– Ja iskreno ništa ne čitam i ne znam ništa šta se dešava. Ali znam da je moja porodica, ljudi koji dolaze u naš hotel da nas pozdrave, da su svi bili ponosni. Uvek ideš na pobedu, ali ne osećamo nikakvu gorčinu. Ostaje možda mala žal. Ta podrška od svih znači. Crpimo tu energiju iz naroda, tako da je i to uticalo… Iskreno, nikad teže buđenje, a zaspao sam u devet. Vredelo je ustati. Svi smo bili nabrijani. Ja svoje partije ne znam da opišem. Igram u trenutku pa kako bude. Danas sam se malo bolje osećao. Stvarno bih samo voleo da ostanemo na okupu i zdravi, jer ovo je pik ove moje generacije i ove malo mlađe… Bilo bi zaista lepo da se držimo, da ostanemo samo zdravi, da osvojimo neko zlato.

Jokić?

– Mene je lično učinio barem 30 do 40 odsto boljim, svakog od nas. Uvek ističem njegovo ponašanje. Mesec i po dana sa njim u okruženju, a ne osećaš nikakvu razliku u ponašanju. Kapa dole. Pored svih dostignuća da ostaneš takav…

Aleksa Avramović

– Hvala puno svima, medicinskom stafu, doktorima, na izuzetno pripremljenoj utakmici, kako su nas oporavili. Stvarno smo leteli danas na terenu, ne znam da li ste vi primetili. Imao sam taj osećaj da smo igrali fantastičnu utakmicu, svih 40 minuta pritiskali njihove najbolji igrače. Bilo je, naravno, propusta u odbrani, ali pobeda sa dvocifrenom razlikom… Lepa pobeda za kraj ove prelepe priče. Mogla je biti i zlatna medalja, ali za mene je i ova bronza takva. Mnogo sam srećan, sve vas volim.