XS
SM
MD
LG

Svetislav Pešić: Ljut sam jer nismo dobili respekt od sudija

SAD – SRBIJA 95:91 (23:31, 20:23, 20:22, 32:15)

Srbija je odigrala fantastične tri četvrtine, pružila sjajnu partiju, bila na korak do pobede i plasmana u finale, da bi u samoj završnici izgubila od moćnog američkog „Drim tima“.

Naša reprezenztacija će u subotu 10. avgusta od 11.00 sati igrati za bronzanu medalju protiv Nemačke.

Utakmica je krenula u jakom ritmu na obe strane, posle zakucavanja Jokića poveli smo 7:5 posle dva minuta. Pogodio je Dobrić trojku za 10:6, uzvratio je istom merom Kari, pa vratio trojku Avramović. Usledila je nova trojka Karija, pa trojka i dvojka Bogdanovića za 18:15. Avramović je ubacio trojku, Embid promašio, pa Jokić pogodio dva penala za 25:18. Imali smo u 8. minutu i 27:20, a na prvu pauzu smo otišli u plusu 31:23.

Podigao je na startu druge deonice Gudurić na 34:25, pa Micić trojkom na 37:25. Promašili su Amerikanci, pa Milutinov digao na 39:25, da bi Ker zatražio tajm-aut. Blokirao je Jokić Džejmsa, pa fauliran uz koš – 42:25, 14. minut. Smanjili su Amerikanci serijom 7:0 (32:42), pa pogodio Petrušev dva, a Bogdan tri za 47:32. Pogodio je Lebron trojku, pa Embid zakucao za 37:47. Avramović je pogodio trojku, promašio Embid, a Avramović pogodio jednom posle faula za 51:37. Usledila je trojka Karija, pa još jedna Avramovića, da bi Lebron ubacio uz faul i smanjio na 43:54, koliko je i bilo na poluvremenu.

Otvorili su Amerikaci drugo poluvreme trojkom Embida, brzo je uzvratio Bogdan, pa Jokić (59:47). Usledila je trojka Dobrića, ali je vratio Kari. Posle par napada bez koša na obe strane, Nova trojka Dobrića donela je 65:53, ali je ponovo uzvratio neverovatni Kari – 56:65, 27. minut. Holidej je pogodio za tri, pa se igralo koš za koš do trojke Micića – 70:61. Pogodio je faulirani Gudurić dva penala minut do poslednje pauze, promašio Adebajo, pa Gudurić pogodio nestvarnu trojku uz faul za velikih 76:61. Posle 30 minuta imali smo 76:63.

Otvorili su rivali poslednju deonicu mini serijom 4:0, ali je pogodio Jokić, pa Durent pogodio trojku, uz četvrti faul Jokića na Dejvisu. Pogodio je Buker trojku (73:78), Ubcio je dvojku Bogdan, vratio Durent, iz odbojke poentiro Milutinov, ali je odmah vratio Embid. Jokić je u 35. minutu digao na 84:77, pa Embid dao „2+1“, pa još dva (82:84). Stali smo u napadu, Lebron izjednačio. Zakucao je Petrušev, Amerikanci izgubili loptu, ali nismo iskoristili napad, pa je Kari pogodio trojku, a Lebron dvojku, onda i Kari dvojku za seriju 7:0 Amerike i prednost posle dugo vremena 91:86 na 1:41 pre kraja. Izgubili smo loptu, Džejms promašio trojku, a Bogdan pogodio „2+1“ za 89:91 na 56,4 pre kraja. Pogodio je Durent dvojku, pa Jokić, a Bogdanović faulirao Karija 8.2 sekunde pre kraja. Pogodio je Kari oba penala za 95:91, Bogdan promašio trojku i tu je bio kraj.

Kompletnu statistiku pogledajte ovde

https://www.fiba.basketball/en/events/mens-olympic-basketball-tournament-paris-2024/games/122606-USA-SRB#boxscore

FIBA foto galeriju pogledajte ovde

https://www.fiba.basketball/en/events/mens-olympic-basketball-tournament-paris-2024/games/122606-USA-SRB#photos

IZJAVE

Svetislav Pešić

– Ponosan sam kako smo igrali, posebno jer smo se vratili od minus 24 protiv Australije. Videla se mentalna snaga naša, jedna ili dve lopte su odlučile. Ima pravilo u Srbiji koje upotrebljavamo, ko gubi ima pravo da se ljuti. Ja nisam ljut nego ponosan, videli ste kako smo igrali, Milutinov je imao temperaturu, ni Jović nije bio spreman. Hajde da ih oporavimo za veću rotaciju protiv Nemaca. Ne tražim opravdanja, ljut sam jer nismo dobili respekt od sudija, ne samo na ovoj utakmici, jer ako najbolji igrač na svetu za 37 minita šutira četiri slobodna bacanja, a svaki drugi napad ima loptu, a Bogdanović jedno za 31 minut i svaki treći napad ima loptu,  čudne stvari su se dešavale. Miran sam, nisam ljut, razočaran sam jer ova ekipa nije dobila respekt od sudija. Rekao sam igračima da ne pričaju, već se bore i sudije će nagraditi, ali to večeras nismo videli.

Bogdan Bogdanović

– Nema za čim da žalimo, šta ima da žalimo? Mogli smo da pobedimo, svi smo hteli pobedu, ali na kraju smo doživeli težak poraz. Ali svejedno je, bilo da izgubiš 2, 3, 5 ili 20 razlike – poraz je poraz, pobednik ide dalje. Samo treba da budemo ponosni na ove momke i na to kako smo se borili, i da gledamo pozitivno na sve ovo. Šta je tu je, takva je utakmica, takav je žreb. Mi smo verovali da ćemo ih dobiti ovako u polufinalu, sanjali smo o tome i radili za to. Ali šta je tu je, moramo da gledamo dalje. Na kraju, nismo smeli da dozvolimo te izgubljene lopte, par kontri, otvorene šuteve – to je presudilo, takvi detalji uvek odluče ovakve utakmice. Borili smo se lavovski i stvarno sam ponosan na način na koji smo pristupili, i taktički i timski. Imali smo ih, ali kad igraš protiv njih, za dva minuta možeš izgubiti 10 razlike. U borbi za bronzu moramo da pokažemo karakter i da se oporavimo od ovog poraza.