XS
SM
MD
LG

 Odlazak doktora Jelića i opšti izbori - FELjTON TRI DECENIJE POSTOJANjA I RADA FUDBALSKOG SAVEZA REPUBLIKE SRPSKE (6)  

Mile Kovačević

 

Doktor Milan Jelić bio je jedan od glavnih aktera promene na kormilu Evropske fudbalske unije, kada je u januaru 2007, na Kongresu UEFA u Dizeldorfu, vremešnog Šveđanina Lenarta Johansona, nakon 16 godina vladavine, zamenio ambiciozni Mišel Platini, igračka legenda francuskog fudbala. Kao najautoritativniji član Predsedništva Fudbalskog saveza BiH (Milan Jelić, Jusuf Pušina i Iljo Dominković) predsednik Republike Srpske je okupio balkanske fudbalske asocijacije.

Platini je izuzetno cenio doktora Jelića koji je bio projektovan na visoke funkcije u UEFA i FIFA, mnogi danas kažu da bi ugledni privrednik iz Modriče danas bio na mestu slovenačkog advokata Aleksandra Čeferina, na čelu evropskog fudbala. Međutim, zla sudbina se umešala…

Milan Jelić, prvi čovek Republike Srpske i predsednik fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH iznenada je preminuo u 52. godini, od posledica srčanog udara dok se rekreirao na stadionu u Modriči koji nosi ime po njemu. Bilo je to 30. septembra 2007. godine. Usledio je veliki šok i neverica. Taman kada se očekivalo da Fudbalski savez BiH bude modernizovan i unapređen sa životne scene otišao je doktor Milan Jelić. Bio je to veliki gubitak, ne samo za fudbal Republike Srpske i BiH, već i regiona, Evrope…

-Milan Jelić bio je nešto posebno. Posedovao je prepoznatljiv šarm, sa večitim osmehom na licu, čovek jednostavno nije mogao, a da ga ne voli. Sećam se jedne prilike, kada su se vodili pregovori u UEFA i FIFA oko statusa i unutrašnje organizacije FS BiH Jelić je kasnio na sastanak. Čim je ušao u salu gde smo sedeli s vrata je rekao: “merhaba bre pučanstvo, oprostite što kasnim!” Voleli smo ga i poštovali – rekao je Vlatko Marković, tadašnji predsednik FS Hrvatske na komemoraciji u Banjaluci.

Fudbalski savez Republike Srpske je, preranim odlaskom doktora Jelića, obezglavljen, baš kao i “krovna” organizacija sa sedištem u Sarajevu. Usledilo je vreme neizvesnosti, mnogi su ostali zatečeni, a čim je prošla sahrana predsednika Jelića mnogi su počeli da se “trkaju i otimaju” za čelnu funkciju i fotelju u kojoj je, do juče, sedeo Milan Jelić.

Po Statutu brigu o Fudbalskom savezu Republike Srpske, posle smrti predsednika, preuzeli su potpredsednici Slobodan Tešić (Brčko) i Dubravko Prstojević (Banjaluka), a ovu organizaciju su čekali vanredni, opšti izbori. Kada je u pitanju Fudbalski savez BiH u tročlano Predsedništvo kao srpski član imenovan je Bogdan Čeko iz Istočnog Sarajeva. Bilo je svega: niskih udaraca, licemerja, nepoverenja, samoljublja…

Izborna sednica Skupštine održana je 30. novembra 2007. godine u Banskom dvoru (mala vijećnica) u Banjaluci. Područni savezi predložili su četiri kandidata: Mile Kovačević (Gradiška), Milorad Sofrenić (Bijeljina), Dragan Kulina (Istočno Sarajevo) i Draško Ilić (Banjaluka). Posle prvog kruga glasanja od dalje trke odustali su Kulina i Ilić, a u finalni “obračun” ušli su Kovačević i Sofrenić. Nakon drugog kruga glasanja pobedu je, odneo advokat iz Gradiške i predsednik ovog područja rezultatom 28:23.

-Pred nama je mukotrpan posao u kojem svi zajedno, jedinstvenim stavovima, moramo da se dokažemo. Ubuduće klubovi će imati veći uticaj i značaj u radu naše organizacije. Oni su početna baza. Područni savezi zauzeće centralno mesto u sistemu naših vizija i u skladu s tim moraće da se i ponašaju. To znači da će dobiti veća ovlaštenja, svi predlozi iz baze biće prihvaćeni, ali samim tim biće povećana i odgovornost. S nivoa FSRS moramo da poštujemo područja kao institucije, a na njima je da nam šalju kadar od poverenja, dokazane sportske radnike, one koji će raditi u interesu progresa fudbala RS i BiH. Najvažnije je da niko posle izbora ne shvati da je poražen. Svi smo mi pobednici i zajedničkim snagama moramo da vratimo dostojanstvo fudbalu. Nismo izgubljena družina, već smo fudbalska snaga pred kojom su teški zadaci i velike obaveze – rekao je Mile  Kovačević nakon inauguracije za predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske.

“Kuća fudbala” sa sedištem u Banjaluci uplovila je u novi neizvesni, turnulentni i izazovni period u kojem su je čekali mnogi izazovi i iskušenja. Predsednik Kovačević je, u nekoliko navrata, vanredno morao da brani predsednički mandat, a u brojnim intervjuima isticao je da Fudbalski savez BiH, zbog neusklađivanja akata sa Evropskom i svetskom fudbalskom organizacijom trpi tihe sankcije UEFA i FIFA.

Jedan od glavnih ciljeva Mile Kovačevića bila je i prijateljska humanitarna utakmica u Banjaluci između reprezentacija Republike Srpske i Srbije, ali ona nikada nije odigrana iako je Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH dao jednoglasnu saglasnost za istu.

Na nivou “krovnog” Saveza u Sarajevu počele su da se događaju mnoge loše i negativne stvari, opet su na sceni bili pokušaji minimalizacije i marginalizacije Fudbalskog saveza Republike Srpske, a sve više je počela da se zagovara priča kako i drugi stepen takmičenja treba da bude ujedinjen, čime bi entitetski savezi (Republike Srpske i Federacije BiH) izgubili privilegiju da njihovi šampioni na kraju svake sezone imaju zagarantovan plasman u premijerligašku konkurenciju.

U Luksemburgu, prilikom gostovanja reprezentacije BiH, fizički je napadnut i povređen srpski član Predsedništva Fudbalskog saveza BiH Bogdan Čeko od strane najvatrenijih navijača “BH fanatikosa”. Sve je ukazivalo na opšti haos, rasulo i priliku da, posle žestokih udara, Fudbalski savez Republike Srpske poklekne i preraste u organizaciju lokalnog karaktera. Na svu sreću to se nije dogodilo, ali je borba bila žestoka.

Tek će uslediti godine velikih iskušenja…

Prekršen Statut

Nakon vanredne izborne sednice Skupštine FSRS i imenovanja za predsednika Mile Kovačević je umesto potpredsednika Slobodana Tešića i Dubravka Prstojevića za prve saradnike imenovao Milorada Sofrenića i Draška Ilića, svoje protivkandidate.

-I ja sam pravnik kao i Vi predsedničke Kovačević i svima je jasno da Ste ovom odlukom prekršili Statut jer je ovaj Izvršni obdor u četverogodišnjem mandatu. Ja ću Vas tužiti, a Vi će te bio moj advokat na sudu u ovoj parnici – istakao je tada Dubravko Prstojević, smenjeni potpredsednik Saveza

Banjaluka van sistema

Tokom boravka Mile Kovačevića na predsedničkoj funkciji Fudbalskog saveza Republike Srpske Područni Fudbalski savez Banjaluka u većini tog perioda nije bio deo njegovog upravljačkog sistema, bolje rečeno klasična opozicija.

Najveći grad i njegovo područje imali su drugačije vizije i ideje od onih koje je zastupao advokat iz Gradiške (Banjaluka i Gradiška su do 2002. godine činili zajedničko područje – PFS Banjaluka), te su delegati grada na Vrbasu na svim sednicama Izvršnog odbora i Skupštine pri glasanju bili “protiv” ili “suzdržani”.