XS
SM
MD
LG

Kvantitet je bitniji od kvaliteta

Foto: NBA

Košarka je timski sport u kome je bitan kvantitet a ne kvalitet. Na to nas je u dobroj mjeri podsjetila prva utakmica polufinala Zapada između Finiksa i Dalasa.

Finiks je odlično otvorio meč. Igrali su agresivno u odbrani a Monti Vilijams je mijenjao čuvare na Luki Dončiću. Zahvaljujući dobroj odbrani i odličnom protoku lopte u napadu, Sansi su poveli 22-7 na startu meča. Ulaskom Maksija Klebera, Dalas je uhvatio ritam. On i Dončić donijeli su pravi ritam Dalasu. Nijemac je pogađao trojke a Dončić je i pored odlične odbrane na njemu bio raspoložen. Pa ipak, i pored bolje završnice prvog perioda, Dalas je gubio deset razlike.

U ranoj fazi drugog perioda, novi problemi za Mavse. Branson je rano zaradio treći faul i Dončić se morao vratiti u igru ranije nego je planirano. Finiks je uspio da se odlijepi i dođe do 13 poena prednosti. Međutim, na pogon Dončića i fenomenalnog Klebera, Dalas je došao na -4 a Fini Smit je imao šansu da donese i -2 ali je Bridžis odigrao sjajnu odbranu. Od tih 51-47 pa do kraja poluvremena, Sansi su igrali napadački gotovo pa perfektno ali ruku na srce bilo je i mnogo defanzivnih propusta Dalasa. Sve to je Sansima donijelo dvocifrenu prednost.

Treći period Finiks je tako rutinski igrao. Pokušavao je Dalas da se vrati a jedino što im je uspijevalo jeste da ostanu na desetak poena zaostatka. Finiks je uspio uvesti Dončića u kontraritam. Tačnije, to je uradio Džonson sjajnom odbranom i natjerao je Dončića na pet vezanih promašaja i izgubljenu loptu. To je sve Finiks koristio i došao je do skoro 20 poena prednosti a sa +17 su ušli u poslednji period.

Finiks je jako ušao i u poslednji period te je došao do +21. Dalas je uspio malo po malo da se vraća i da malo po malo smanjuje zaostatak. Međutim, ma koliko su oni smanjivali zaostatak, ni u jednom trenutku nisu imali ni promil šanse da dođu do preokreta a utisak je da bi tako bilo i da se igralo još par dana. Iako je Dončić radio čuda u završnici, nije bilo od koristi za ekipu Dalasa.

Ključna je bila širina Finiksa. Buker i Ejton imali su 20+ partije, Pol je dodao 19 od čega većinu u 4/4 a odličan anpadački doprinos dali su i Džonson, Bridžis, Krauder. Kem Pejn je takođe dao dobar doprinos. Sa druge strane, Dončić je imao 45 poena ali prave podrške nije imao. Kleber je imao spektakularno poluvrijeme ali se u drugom ugasio.

Branson i Dinvidi su potpuno zakazali i nisu donijeli ni 30% stvari koje su donosili u seriji sa Jutom. Takođe, ponovo je Dalas imao problema u građenju skoka i probleme su pravili i Ejton ali i Mekgi. Dalas generalno ima problem što nema baš neku idealnu opciju pod košem jer svi igrači koje imaju su igrači zadatka ali ništa preko toga. Sa druge strane, Ejton je svemirski brod za centarsku liniju Dalasa.

Serija je tek počela ali djeluje da će Dalas jako teško ovde uraditi nešto. Mogu uraditi nešto samo ako Dončić dobije adekvatnu podršku saigrača kroz cijeli susret. Sinoć nije bilo tako i to se osjetilo na rezultatu. Ono što više može brinuti Dalas je očita rezerva Sansa jer je bilo vidljivo da mogu još jače ali da su malo i oni spustili ga i u mirnijem ritmu su iskontrolisali meč.

Drugi meč je jako bitan za Dalas. Ako i njega izgube, jako teško će doći do preokreta. Sa druge strane, Sansi sigurno neće tako lako dati domaći teren i uradiće sve da dođu do 2-0.